B. függelék - FII. A CHAPEAU modell, telepítése, futtatása, felhasználása

Bölöni Gergely

Mile Máté

Szépszó Gabriella

Tartalom

FII.1. Bevezetés
FII.2. A CHAPEAU modell
FII.3. A modell telepítése és a szükséges számítógépes környezet
FII.4. A modell futtatása és utófeldolgozás
FII.4.1. Futtatás
FII.4.2. Utófeldolgozás
FII.5. Megjelenítés az R program segítségével
FII.6. A modell alkalmazása a numerikus előrejelzés oktatásában
Irodalomjegyzék

FII.1. Bevezetés

Numerikus modelleket nemcsak a nemzeti meteorológiai szolgálatoknál használnak operatív időjárás-előrejelzések készítésére és kutatásra, hanem az egyetemi kutatásban is alkalmazzák azokat. Míg a nemzeti meteorológiai szolgálatoknál többnyire saját fejlesztésű modelleket használnak, az egyetemeken általában nyílt forráskódú modellekkel végeznek vizsgálatokat. Az ELTE Meteorológiai Tanszékén több éve használják a szabad hozzáférésű WRF modellt, s 2011-ben a CHAPEAU modell révén lehetőség nyílt egy az operatív gyakorlatban használt modell tanszéki adaptálására is.

A CHAPEAU modellt a nemzetközi együttműködésben fejlesztett ALADIN mezo-skálájú korlátos tartományú előrejelző modellből fejlesztették ki [az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) részt vesz az ALADIN projektben]. A CHAPEAU oktatási és kutatási célú felhasználása ingyenes, de licensz szerződéshez kötött, s a modell forráskódja az OMSZ-on keresztül érhető el (szepszo.g@met.hu, boloni.g@met.hu). A CHAPEAU egyetemi munkába való bevezetése azzal a céllal történt, hogy a meteorológus hallgatók a szabad hozzáférésű szoftverek mellett megismerkedjenek a hazai operatív gyakorlatban használt és fejlesztett modellekkel is, s az egyetem elvégzése után akár maguk is bekapcsolódjanak a fejlesztésbe.

A függelék további részében bemutatjuk a CHAPEAU modellt, a modell telepítését és futtatását, rövid áttekintést adunk az eredmények utófeldolgozási és megjelenítési lehetőségeiről, végül összefoglaljuk a numerikus előrejelzés oktatásában való alkalmazás tapasztalatait. A modell hazai felhasználásával kapcsolatos információk, az installáláshoz és a futtatáshoz szükséges dokumentumok megtalálhatók a következő honlapon: http://nimbus.elte.hu/~numelo/CHAPEAU.