FII.3. A modell telepítése és a szükséges számítógépes környezet

A CHAPEAU modell telepítőcsomagja két tömörített fájlból áll: az egyik maga a modell teljes tartalommal (chapeau_install.tgz), a másik pedig egy referencia modellfutás egy esettanulmányra (refrun.tgz).

A CHAPEAU Linux-os operációs rendszerrel ellátott PC vagy laptop számítógépre szánt modell és a Linux-os rendszerek közül is javarészt az ún. Ubuntu disztribúciókon lett tesztelve. Az alap Linux csomagok mellett mindenképpen szükségünk lesz néhány egyéb, általában nem alapértelmezettként telepített alkalmazásra, programra, amelyek hiányában a CHAPEAU telepítése nem lesz sikeres. Tehát a CHAPEAU installálása előtt a következő csomagok telepítését ajánlott elvégeznünk, ha hiányoznak:

Ezek megléte után hozzákezdhetünk a CHAPEAU modell telepítéséhez, mely már könnyen elvégezhető és automatikusan működik. Kövessük az alábbi lépéseket:

Az install.sh-nál a következő opciókat állíthatjuk be illetve választhatjuk meg:

--installdir

az installálás könyvtára (kötelező megadni, a script hozza majd létre).

--perltkdir

a Perl/Tk-t (a Tk.pm fájlt) tartalmazó könyvtár (opcionális). Ha nem találja a telepítőprogram, akkor nem lesz vizuális monitor a telepítés alatt.

--lapackdir

a lineáris algebrai programcsomag LAPACK könyvtára (opcionális). Ha nem adjuk meg, akkor a LAPACK is feltelepül az installálás során.

--mpidir

MPI könyvtár (opcionális). Ha nem adjuk meg, akkor egy ún. dummy verzió települ és a párhuzamos futtatás nem lehetséges. A dummy verzió esetén az MPI könyvtár csak formailag van jelen a fordításkor, de tartalmilag üres. 

--incdir

plusz hozzáadott könyvtár lehetőség (opcionális).

A magabiztosabb felhasználók a telepítést tovább pontosíthatják a chapeau_install/config könyvtárban található GFORTRAN.linux.x és config_auxlibs konfigurációs fájlok beállításainak finomhangolásával. Továbbá a chapeau_install kicsomagolt könyvtárában további információkat találhatunk egy ún. README fájlban. Figyelem: a telepítés akár több órát is igényelhet!

Amennyiben beállítjuk a Perl/Tk könyvtárat, a telepítés elindulásánál felugrik egy ablak – ez a vizuális monitor (mSMS), amely segítségével nyomon követhetjük a telepítés folyamatát. Magáról a monitorról elegendő tudni, hogy a különböző színekkel azonosíthatjuk a telepítés folyamatainak státuszát. Eszerint a kék színnel a várakozó lépések jelennek meg, a zöld szín jelzi az éppen futó feladatot, a sárga a már kész sikeres feladat indikátora, és a piros valamilyen hibára, problémára utal. Több információ a monitor (mSMS) menüpontjai alatt érhető el, valamint a Help menüpont is segítségünkre lehet. Az FII.1. ábra a kiindulási állapotot és a sikeres telepítést követő monitor üzenetet mutatja.

FII.1. ábra. Vizuális monitor a telepítés kezdetén (balra) és végeztével (jobbra).