VI.6. A pontszerű (site) üzemmód használata

A DNDC modell kétféle üzemmódban használható. Egyrészt lehetőség van egy pontra futtatni a modellt, ami egy kis terület reprezentálására alkalmas, másrészt régiós üzemmódban nagy területek vizsgálatára. A site üzemmódban a modellt olyan területekre lehet futtatni, ahol pontos talaj, meteorológiai, művelési, földhasználati adatok állnak rendelkezésre. Ezáltal mérések nélkül kaphatunk információt a talajban végbemenő folyamatokról, a biomassza változásáról, a keletkező gázok fluxusáról, illetve a talaj vízháztartásról. Ez az üzemmód kiválóan alkalmas pl. a művelési ág váltás, illetve egy feltételezett éghajlatváltozás hatásának a vizsgálatára.

Site üzemmódban a program beolvas egy fájlt, amelyben minden szükséges paraméter megvan a modellfutatáshoz a meteorológiai adatokon kívül. Ha a programon belül változtatunk valamilyen beállítást, adatot és elmentjük a változást, akkor a módosítások bekerülnek ebbe a fájlba. Ez a file a mintaadatbázisban a C:\DNDC\spot mappában található, amelynek *.dnd a kiterjesztése. Szövegfájlról van szó, amely így könnyen, a DNDC program nélkül is szerkeszthető, felülírható.

VI.11. ábra. A DNDC modell site futtatása. A modell nyitó oldala.

A site szimuláció elindításához nyomjuk meg először az input gombot, ami megnyitja azt az ablakot, ahol megadhatjuk a bemeneti adatokat tartalmazó *.dnd fájlt a modellnek (VI.11. ábra). Érdemes megpróbálkozni egy *.dnd fájl létrehozásával. Ebben az esetben minden adatot külön-külön meg kell adni a modell számára, majd az „Accept” gombbal elfogadtatni. Amennyiben azelőtt lépnénk át másik fülre, hogy az „Accept” gombbal elfogadtattuk volna a változásokat, akkor a program „elfelejti” a megadott értékeket.

VI.12. ábra. A DNDC modell input paneljei (meteorológia, talaj, művelési ágak).

VI.13. ábra. A DNDC modell input paneljai, folytatás, művelési ágak.

Az input panel megnyitása és a *.dnd fájl beolvasása után érdemes végignézni a beállításokat, illetve szükség esetén módosítani őket (VI.12. és VI.13. ábra). Az első fülön a meteorológiai adatokat lehet megadni a programnak. Attól függően, hogy milyen meteorológiai adatbázis áll rendelkezésre, a következő beállításokat tehetjük:

Itt adhatjuk meg az NH3 és CO2 légköri koncentrációját, illetve a vizsgált terület φλ koordinátáit.

A Soil fülre kattintva adhatjuk meg a talaj adatokat és a terület típusát. Ötféle területtípus és 12-féle talajtípus közül választhatunk. Számos kezdeti talajadatot megadhatunk, illetve módosíthatunk az agyagtartalmat, a kezdeti szubsztrát koncentrációkat, vagy a talaj szerves széntartalmát is beleértve.

A Farming management panelen adhatjuk meg a vetésforgó használatát, illetve az „input management” gombra kattintva a művelést beállító panel jelenik meg. Itt rendkívül részletesen megadhatjuk, hogy hogyan, milyen gyakorisággal, milyen időszak során alkalmazunk egy-egy művelést az adott területen. Természetesen lehetőség van ezek kombinálására is. A következő műveléstípusok közül választhatunk:

A módosításokat minden esetben az „Accept” gombbal kell érvényesíteni, majd ha már végeztünk valamennyi beállítással, az „OK” gomb lenyomásával lépünk ki az input részből és nyomjuk meg a „Run” gombot. Ekkor a modell elindul és szimulációt végez a megadott időszakra a beállításoknak megfelelően. Site üzemmódban, ez néhány másodpercet vesz csak igénybe. Ezt követően kattintsunk a „Result” gombra, ahol is kiválasztva a megjeleníteni kívánt évet, gyorsan áttekinthetjük a program által felkínált lehetőségek közül a szimuláció eredményeit (VI.14–15. ábra).

VI.14. ábra. A DNDC modell site szimuláció eredményei.

VI.15. ábra. A DNDC modell site szimuláció eredményei II. Az üvegházhatású gázok fluxusai.

A modell az eredményeket szövegfájlként írja ki. Beolvashatók az eredmények Excel segítségével, Origin programmal, illetve bármilyen adatfeldolgozásra alkalmas szoftverrel. Az adatok helye: C:\DNDC\Result\Record\Site.

Érdemes kimásolni és elmenti egy külön mappába az adatokat, mert a program minden egyes szimuláció során felülírja a mappában lévő fájlokat.

VI.2. videó. A site üzemmód használata.