8.10. Interaktív elemek

A múlt század ötvenes éveitől indult világhódító útjára először a hands-on, azaz a tárgyak megérinthetőségének gyakorlata, majd a minds-on követte, a figyelemnek a tárgyra, a témára koncentrálása. Legújabban a body-on, az egész test igénybevétele is említésre kerül, hiszen ez a nem-múzeumi tanulásunknak gyakran magától értetődő, észre sem vett eleme (pl. közel hajolunk ahhoz, ami érdekeset felfedeztünk, gesztikulálva beszélünk róla másoknak, akiket hangos szóval odahívtunk, nem pedig jól nevelten álldogálunk előtte). Az interaktív megoldások minden fajta kiállításban megjelenhetnek. A tervezők kreativitásától és ízlésétől függ, hogy mit engednek meg, mit tesznek hozzáférhetővé. Itt megint csak említeni kell a különféle tanulási stílussal érkezőket, akik között a próbálkozással, tapasztalati tanulással élők is ott vannak. A kiállításban megjelenő interaktivitást sok muzeológus elutasítja és sok látogató nem igényli. Képeink mégis arról árulkodnak, hogy a többségre hat – amit egyébként terjedelmes szakirodalom is állít.

A kép két falemezből kivágott falevelet mutat.

8.34. kép: A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert Berkenye házában lévő nagyon egyszerű, kisebb gyerekeknek szóló interaktív készülék. (Fotó: Vásárhelyi Tamás)

A kép több fedéllel nyíló dobozokat mutat.

8.35. kép: A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert Berkenye házában esztétikus és furfangos tároló dobozokból tanulhatunk. (Fotó: Vásárhelyi Tamás)

A kép forgatható, oktató játékot mutat.

8.36. kép: Üdítően egyszerű és esztétikus oktató játék a Pannonhalmi Apátság múzeumában. (Fotó: Vásárhelyi Tamás)

A kép nagyméretű ernyővel ellátott szerkezetet mutat.

8.37. kép: A Magyar Természettudományi Múzeum Ember és természet Magyarországon című kiállításában ez a nyomógombos készülék találgatásra késztette a látogatókat. A padló kopása mutatja, hogy sokan sok időt töltöttek előtte. (Fotó: Vásárhelyi Tamás)

A kép kiállítási panelt és az előtte lévő padlót mutatja.

8.38. kép: Ugyanott, ezen a panelfalon az előtérben nyomógombos kijelző volt, a háttérben pedig szép grafikák és térképek. A padló kopása egyértelműen jelzi, melyik kötötte le jobban a látogatókat. (Fotó: Vásárhelyi Tamás)