2.2. Szélenergia

A szél az egyik legváltozékonyabb meteorológiai elem, ezért a szélenergia felhasználásához körültekintően kell kiválasztani a szélerőmű telepítésének helyszínét. A potenciálisan kinyerhető szélenergia az összes megújuló energiaforrás közül a legkevesebb fosszilis energia kiváltására alkalmas. Lokálisan, kisebb térskálán ennek ellenére lehetnek nagyon kedvező adottságok, melyek lehetővé teszik a sokkal nagyobb arányú energiatermelést. Kontinentális skálán a szélenergia-potenciálokat a 2.7. ábra foglalja össze. Jól látható, hogy csak Észak-Amerikában és Európában éri el a potenciális szélenergia a 30 Mt olajekvivalens értéket.

A szélenergia felhasználásának földrészenkénti megoszlása

2.7. ábra: A szélenergia felhasználásának földrészenkénti megoszlása (olajekvivalens Mt egységben) (WRSC nyomán)

A Föld potenciálisan kitermelhető szélenergia-készletének becslését foglalja össze a 2.8. ábra. A bemutatott térkép csalóka olyan értelemben, hogy a legszelesebb térségek az óceáni területeken jelennek meg, ugyanakkor tudjuk, hogy csak a szárazföldi területeken, illetve a sekélyebb partmenti zónában van reális lehetőség a szélerőművek építésére.

Globális szélenergia becslés

2.8. ábra: Globális szélenergia becslés (GENI nyomán)

Állomási szélmérések és rádiószondás felszállások alapján készített becsléseket összegzi Európára a 2.9. ábra. A térképen az átlagos szélsebességek alapján hét osztályt különíthetünk el, melyeket különböző színek jelölnek. Leolvasható, hogy a legnagyobb átlagos szélsebességű (fekete, v ≥ 9,4 m/s) pontok Dánia, Hollandia, Belgium, Nagy-Britannia, Izland térségében találhatók. Az erős szeleknek köszönhetően jelentős szélenergia potenciál található Észak-Európában az Északi-tenger partvidéki zónájában. A teljes Földre a becslésekhez felhasznált állomások közel 13%-án 7 m/s-ot meghaladó éves átlagos szél jellemző a 80 m-es magassági szinten.

A 80 m-es magassági szintre becsült szélsebesség földrajzi eloszlása Európában.

2.9. ábra: A 80 m-es magassági szintre becsült szélsebesség földrajzi eloszlása Európában (Archer és Jacobson, 2005).