6.3. Felhők osztályozása

Mielőtt a felhőképződés tárgyalását megkezdenénk, célszerű röviden foglalkozni a felhők osztályozásával. A ma elfogadott nemzetközi felhő-osztályozási rendszer vizuális megfigyeléseken alapszik. A rendszerben tíz fő típust (más szóhasználattal fajt) különböztetünk meg a felhőalap magassága, a felhő vertikális kiterjedése és alakja alapján (6.4. ábra).

A formai jegyek figyelembevételével további 14 felhőforma különböztethető meg. A felhőtípus és a felhőforma alkotja a felhőfajtát, amihez további változatok, járulékos képződmények, kísérő felhők kapcsolódhatnak, de ezekkel most részletesebben nem foglalkozunk. A felhőtípusok közül 7–9 km magasan találhatók a Cirrus (Ci) felhők. Szerkezetük rostos, fonalas vagy fátyolszerű. Magasszintű felhő a gomolyos Cirrocumulus (Cc) (bárányfelhő) és a nagy kiterjedésű, réteges szerkezetű Cirrostratus (Cs) is. Középmagas (2 – 6 km) felhő a gomolyos szerkezetű Altocumulus (Ac) és a réteges szerkezetű Altostratus (As). 2 km alatt találhatók az alacsonyszintű felhők, a gomolyos Stratocumulus (Sc) és a réteges Stratus (St). A fennmaradó három felhőtípus alapja általában 2 km alatt található, de függőleges kiterjedésük jelentősebb, mint az eddig említett felhőké. 6 – 8 km magasságig emelkedhet a réteges szerkezetű, horizontálisan akár több száz kilométer kiterjedésű esőrétegfelhő, a Nimbostratus (Ns). Néhány, illetve néhányszor tíz kilométer átmérőjű felhő a Cumulus (Cu) és a Cumulonimbus (Cb). A Cumulus (alacsony színtű gomoly) felhők általában 3 – 4 km magasra nőnek, és csapadékot ritkán adnak. A Cumulonimbus (zivatarfelhő) teteje akár a tropopauzát is elérheti. A csapadékhullást – ami gyakran jégeső is lehet – villámlás és mennydörgés kíséri. A Cumulonimbus-ból alakulhat ki az egyik legpusztítóbb légköri képződmény, a tornádó (lásd 10. fejezet). A felhők részletesebb leírását és osztályozását lásd a 14. fejezetben.

 

6.4. ábra: A felhők osztályozása, a felhőtípusok. Alacsonyszintű felhők: Ns - Nimbostratus, Sc – Stratocumulus, Cu – Cumulus, Cb – Cumulonimbus, St –Stratus, Középszintű felhők: As - Altostratus, Ac – Altocumulus, Magasszintű felhők: Cs – Cirrostratus, Cc – Cirrocumulus, Ci – Cirrus.