15.12. Időjárási és éghajlati adatok, előrejelzések az internet-en

Az internet-en, ha jól élünk a lehetőségekkel – rengeteg meteorológiai információt találunk, legyen az tudományos cikk, tankönyv vagy jegyzet (http://scholar.google.hu/, http://www.sciencedirect.com/, http://journals.ametsoc.org/), mérési adat (felszíni, rádiószondás, műhold stb.), vagy időjárás előrejelzés. Célunk olyan elérési pontok megadása, ahonnan már önállóan is tovább tudnak haladni.

A meteorológia sajátossága a nemzetközi együttműködés. Ezt az ENSZ szakosított szervezete, a Meteorológiai Világszervezet koordinálja (WMO – World Meteorological Organization) koordinálja (http://www.wmo.int/pages/index_en.html). Innen elérhető az összes nemzeti meteorológiai, illetve hidrometeorológiai szolgálat is (http://www.wmo.int/pages/members/members_en.html).

Magyarországról az Országos Meteorológiai Szolgálat (http://www.met.hu/), illetve a meteorológiával foglalkozó legfontosabb tanszékek elérhetőségét adjuk meg kiindulópontként:

-Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék (http://nimbus.elte.hu/),

-Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék (http://www2.sci.u-szeged.hu/eghajlattan/),

-Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszék (http://meteor.geo.klte.hu/index2-hu.html),

-Pécsi Tudományegyetem Talajtani és Klimatológia Tanszék (http://www.kti.ttk.pte.hu/talaj_klima),

-Pannon Egyetem Föld- és Környezettudományi Intézeti Tanszék (http://kt.mk.uni-pannon.hu/index.php),

-Pannon Egyetem Georgikon Kar Meteorológiai és Vízgazdálkodási Tanszék, Keszthely

(http://www.georgikon.hu/szervezeti-egysegek/meteorologia-es-vizgazdalkodas-tanszek),

-Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Repülő Tanszék, Szolnok ( http://www.szrfk.hu/),

-Nyugat-Magyarországi Egyetem Agrometeorológiai Intézeti Tanszék, Mosonmagyaróvár (http://www.mtk.nyme.hu/index.php?id=500),

-Nyugat-Magyarországi Egyetem Ökológiai és Bioklimatológiai Intézeti Tanszék, Sopron (http://kornytud.emk.nyme.hu/).

A meteorológiai adatbázisok közül a mérések típusa szerint válogatunk. Kezdhetjük a kalandozást a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), a Német Meteorológiai Szolgálat vagy az Egyesült Királyság Meteorológiai Szolgálatának az oldalán, de találunk magyar nyelvű kezdő oldalakat is.

Szinoptikus meteorológiai állomások adatsorait (időjárási táviratok) letölthetjük többek között a spanyol Ogimet honlapról (http://www.ogimet.com/) vagy az orosz időjárási oldalról is (http://meteo.infospace.ru/wcarch/html/index.sht). Természetesen ezek nyers adatok, amelyeket ellenőrizni kell.

Rádiószondás adatok letöltéséhez az amerikai University of Wyoming internetes oldalát ajánljuk (http://weather.uwyo.edu/upperair/sounding.html).

Számos műholdas adatbázis létezik. A keresés elkezdéséhez az Eötvös Loránd Tiudományegyetem Meteorológiai tanszék következő internet-es oldalát javasoljuk: http://nimbus.elte.hu/kutatas/sat/sat_linkek.html.

Időjárási előrejelzésekhez az Országos Meteorológiai Szolgálat (http://www.met.hu/idojaras/), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (http://nimbus.elte.hu/), a Német Meteorológiai Szolgálat (http://www.wetterzentrale.de/ illetve http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fskldwd.html), az Egyesült Királyság Meteorológiai Szolgálatának (MetOffice, http://www.metoffice.gov.uk/) vagy a Holland Királyi Meteorológiai Szolgálat oldalán levő Hirlam modell eredményeit javasoljuk (http://www.knmi.nl/index_en.html oldal, majd az időjárási térképekre kattintva http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/weerkaarten.php?lang=en).

Elindulhatunk a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization – WMO) honlapjáról is. Itt megismerkedhetünk többek között az európai veszélyjelző hálózattal. E mögött, ahogy a meteorológia más területein is, jelentős nemzetközi együttműködés áll.

Éghajlati adatok kereséséhez – kiindulásként – az Amerikai Egyesült Államok Meteorológiai és Óceánológiai Hivatalának (NOAA – National Oceanic and Atmospheric Administration) vagy a Német Meteorológiai Szolgálat oldalait javasoljuk.

Böngészhetünk az éghajlatváltozási modelleredmények között is. A kalandozást kezdhetjük pl. az EU által támogatott ENSEMBLES program internet-es oldalán (http://ensemblesrt3.dmi.dk/).