15. fejezet - Adatellenőrzés, adatfeldolgozás

Tartalom

15.1. A műszerek ellenőrzése, kalibrációja
15.2. A minőségbiztosítás alapvető jellemzői
15.3. Adatok ellenőrzése az adatfeldolgozás során

A meteorológiai mérések során rendkívül fontos a pontos, megbízható adatgyűjtés és az azt követő adatfeldolgozás. Ahhoz, hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk a légkör állapotáról, megbízható, pontos műszerekre van szükség, melyeket folyamatosan ellenőrizni, kalibrálni kell. A műszerek minőségének biztosításáért a nemzeti meteorológiai központok felelősek. A minőségbiztosítás szempontjait a Meteorológiai Világszervezet szabályozza (WMO, 1983).

15.1. A műszerek ellenőrzése, kalibrációja

A különböző szenzorokat általában valamilyen nagyon pontos, etalon műszerhez kalibrálják a nemzeti meteorológiai központokban. A nemzeti alapműszereket időnként nemzetközi összehasonlításoknak vetik alá (pl. sugárzásmérők, légnyomásmérők esetén). Az egyes műszerekkel mért értékeket azután korrigálják a kalibrációs függvényekkel. Ez különösen fontos az elektromos szenzoroknál, hiszen azok valamilyen elektromos jelet mérnek, amiből a kalibráció segítségével nyerünk a meteorológiai elemre vonatkozó információt.

Szélmérő szenzorok cseréje

15.1. ábra: A szélmérő szenzorokat cseréli az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az Eötvös Loránd Tudományegyetem meteorológiai állomásán. A szélmérőkben a mechanikai alkatrészek (pl. csapágy) kopása a mérések pontosságát befolyásolhatja, ezért időről időre szükséges az ellenőrzésük. A leszerelt műszereket a nemzeti meteorológiai központban ellenőrzik és később egy másik állomáson helyezik el. A leszerelt eszközök helyére kalibrált, ellenőrzött műszerek kerülnek.

A műszerek ellenőrzését, kalibrációját megadott időközönként el kell végezni. Ez az egyes mérési programok során eltérő gyakorisággal történik (pl. tengeri mérések során, ahol a műszerek gyakran szélsőségesebb körülmények között mérnek, gyakrabban). A folyamatos ellenőrzésre azért van szükség, mert a mérések során a műszerek elállítódhatnak, a mechanikai alkatrészek kophatnak, meghibásodhatnak. A 15.1. és 15.2. ábrán az Eötvös Loránd Tudományegyetem meteorológiai állomásán egyes műszerek cseréje látható. A műszerek ellenőrzéséhez és üzemeltetéséhez megfelelően képzett személyzetre van szükség.

A kalibrált, ellenőrzött műszerekkel mért értékeket is ellenőrizni kell, hiszen a mérések során számos hibaforrás merülhet föl.

A hőmérő/relatív nedvesség-mérő szenzor cseréje

15.2. ábra: A hőmérő/relatív nedvesség-mérő szenzort cseréli az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az Eötvös Loránd Tudományegyetem meteorológiai állomásán. A leszerelt műszereket a nemzeti meteorológiai központban ellenőrzik és később egy másik állomáson helyezik el. A leszerelt eszközök helyére kalibrált, ellenőrzött műszerek kerülnek.