15.2. A minőségbiztosítás alapvető jellemzői

A meteorológiai adatok minőségellenőrzése során a mért adatokat megvizsgálják a meteorológiai állomáson, és az adatközpontokban, annak érdekében, hogy az esetlegesen felmerülő hibákat kiszűrjék és meteorológiai adatbázis lehető legmagasabb szintű pontosságát érjék el. Hibák észlelése során, szükség esetén korrekciót alkalmaznak, vagy megjelölik a hibás értéket.

A minőségellenőrzés tartalmazhat olyan eljárásokat is, melyekkel a forrásadatok ellenőrizhetők és korrigálhatók, ezáltal a hibák ismétlődése elkerülhető.

A minőségellenőrzés történhet valós időben, vagy utólagosan. Az adatok minősége az adatgyűjtés, az átalakítások és az adattovábbítás során alkalmazott minőségellenőrzési eljárásoktól függ.

A Globális Megfigyelő Rendszer mérési programjai keretében a minőség-ellenőrzés valós időben történik az adatok Globális Telekommunikációs Rendszer által történő továbbítása előtt. Részletes leírások tartalmazzák az egyes mérési programok hibalehetőségeit és a minőség-ellenőrzés lépéseit (WMO, 2008). A minőség-ellenőrzést mind a Földbázisú, mind az Űrbázisú Alrendszer mérései során alkalmazzák.

Minőségellenőrzési eljárásokat nem valós időben (utólagosan) is végeznek az adatok archiválása előtt.

További minőségellenőrzés történhet az adatok feldolgozása, felhasználása során, a Globális Adatfeldolgozó és Előrejelző Rendszer keretében objektív analízis és az előrejelzések során (WMO, 1992).