Betűméret

A betűméret az alapvonal alá lógó betű legalsó pontjától a legmagasabb betű legfelső pontjáig terjedő távolság.A betűk méretét,a betűfokozatot általában pontban adják meg (a nyomdászatban a milliméternél sokkal finomabb egységeket használnak). 1 pica pont (jelölése 1 pt) az angol–amerikai pontrendszerben 0,351 mm. A betűt a betűtest magasságával mérik (szinonimák: törzsméret, betűfokozat, betűméret, betűnagyság, pontméret ).

A betűk méretét a felhasználásuk határozza meg, ennek kialakult hagyományai vannak. A gyermekeknek szánt szövegeket nagyobb fokozattal,12-14 ponttal kell szedni. Sőt, az egészen kicsiknek írott szövegekben akár 24 pontig is elmehetünk. Felnőttek számára folyamatos olvasásra 9–11 pontos fokozat a megfelelő betűméret. 12 pontos vagy ennél nagyobb fokozatok esetében szemünk a szokásos olvasási távolság látószögéből egyszerre kevesebb betűt érzékelhet. 8 vagy annál kisebb pontos fokozat olvasása pedig szemrontó lehet, ezért kerülni kell hosszabb szövegeknek kis fokozatból való szedését. (Kivételek persze vannak, pl. csomagolás, használati utasítás, gyógyszerleírás stb.)

A lábjegyzet, a marginális (kiemelendő vagy kiegészítő szöveg a margón) a kenyérszövegnél kisebb fokozatú és a kenyérszöveg betűjétől eltérő betűből is szedhető (pl. 11 pontos antikva kenyérszöveg mellé 7-8-9 pontos groteszkből is szedhetjük a lábjegyzetet vagy a marginálist, mert a groteszk optikailag erősebb hatású, és a betűkeverés érdekesebbé teheti a látványt.

Az egyes betűtípusok tényleges nagysága azonos pontméret esetén eltérhet, ezért a fenti szabályt nem lehet mechanikusan alkalmazni. Például a nagy középmagasságú (x-height) betűknél a betűszemek – amelyeknek a nyitottsága növeli az olvashatóságot – kisebb méretben is jobban láthatók maradnak. (Lásd 13. ábra. A betű, a betűk felépítése!)

36. ábra. Betűméret: Az egyes betűtípusok tényleges nagysága

azonos pontméret (11 p) esetén eltérhet

A nagyobb betűméret nem javítja automatikusan az olvashatóságot, a sortávolság, a betűk közötti távolság, a sorok hossza, mind-mind befolyásolják azt. A túl nagy betű tolakodó, nem szép, elleplezi a hangsúlyokat és megbontja az oldalon a címek, alcímek és szöveg közötti hierarchiát.

Az oldal egészének tervét kell figyelembe vennünk, hiszen a betűméretek az egymáshoz viszonyított arányokon is múlnak. Például egy nagy oldalon az alulméretezett betű, vagy fordítva, egy kis oldalon a túlméretezett betű aránytalannak hat.

A betűméretekkel a szövegen belüli hierarchiát is kifejezhetjük, a főszöveg, a képaláírások, az alcímek és címek között.