Összetett infografikák

Vannak olyan grafikusok, akik csak az összetett, több elemet tartalmazó ábrákat tartják infografikának. Onnantól válik valami infografikává, hogy a szöveg, a képi elemek és az adat szervesen összeépülnek. Valahol itt rejlik a különbség a magyarázó ábra, az illusztráció és az infografika között. Ennek a grafikacsoportnak is két kategóriája van. Az egyik az általában számadatokat képi eszközökkel átadó, plakátszerű infografika, illetve az ismeretterjesztő médiában oly gyakori, egy témát felölelő, akár több oldalas infografika, amely tartalmazhat grafikát, fotót, táblázatot, diagramot, szöveget, térképet stb., de ezeket az elemeket úgy rakja össze, hogy egységes, jól átlátható, az információkat korrektül átadó ábrát kapjunk, vagyis a sok kicsiből szülessen az egységes, új ábra.

A plakátszerű infografikák jellemzői, hogy egy témát járnak körül, általában számadatokat (mennyiségeket) adnak át, közérthető formában. Gyakran élnek azzal a módszerrel, hogy a felfoghatatlan számokat valamilyen megfogható mennyiséghez kötik; például egy adott hosszúság hányszor érné körbe a Földet, vagy egy nagy tömeg hány óceánjáró tömegének felel meg stb. Ezzel a módszerrel közelebb lehet hozni az olvasókhoz az adatokat, megértetni a nagyságrendeket. Éppígy, mint amikor egy egyetemi ásványtani előadáson az oktató megkérdezi: tudják-e a diákok, mekkora egy tonna kőzet. Első évfolyamos diákként ezen kevesen gondolkodtak el addig, és ez a kérdés szembesíti a hallgatóságot azzal, hogy igenis gondolni kell a méretarányokra, megfoghatóvá kell tenni a számokat, akár laikus olvasó, akár szakértő az ember.

A plakátszerű infografikák több ábrát, piktogramot, számadatot tartalmaznak, arculatuk egységes, tipográfiájuk, színviláguk, grafikájuk szép egészbe van szerkesztve, mint egy jó plakáton, semmi adat, semmi részlet nem lóg ki, minden az egységes egészhez tartozik, és ezzel együtt számos információt ad át.

Nagyon gyakran találkozunk on-line felületen ezeknek a grafikáknak olyan megoldásaival, amelyek nagyon hosszúak, és tovább kell görgetni a képernyőt, hogy végig tudjuk nézni. Az ilyen típusú grafikákkal érdemes óvatosan bánni, mert nem minden tartalom alkalmas arra, hogy ennyire töredezetté tegyük, sokszor jobb az, ha egy rövidebb ábrán egyszerre láthatjuk a folyamatokat.

Az összetett infografikák nagyon gyakran az ismeretterjesztő újságírásban, esetleg az oktatásban fordulnak elő. Ilyenkor az adott téma szempontjából fontos, mindenféle információ megjelenik, vagyis fotó, grafika, térkép, táblázat, grafikon mind-mind eleme lehet, de megfelelő formában összeszerkesztve, hogy nyilvánvaló legyen: minden részlet ugyanahhoz a témához tartozik. Semmi ne legyen öncélú, ne lógjon a levegőben!

39. ábra. Nem csak a kiváló minőségű fotóiról, de csodás grafikáiról is ismert a National Geographic magazin. Az amerikai szerkesztőségben időt és pénzt nem kímélve, akár 3–6 hónapig is eltarthat egy összetett grafika elkészítése, kutatók, grafikusok, újságírók együttes munkájának eredményeként. ( http://infographicsnews.blogspot.hu/2010/02/all-winners-of-snd-31-infographics.html )