Jelen és jövő… Interaktív grafikák, 3D grafikák, infovideók

Manapság a nyomtatott lapok mellett egyre nagyobb teret hódítanak a digitális felületek. Természetesen az infovizualizáció is lépést tart ezekkel a tendenciákkal.

A legegyszerűbb példa az, ha egy nem animált infografika jelenik meg képernyőn, ilyenkor csak az a feladat, hogy a képernyő szabta követelményekre oda kell figyelni, mint a megfelelő betűtípus és színválasztás, az olvashatóság szem előtt tartása, a képernyő méreteinek figyelembe vétele stb. (Péntek, 2012)

Ahogy a moziban, úgy az infodesignban is megjelent a 3D. Ennek többféle formájával találkozhatunk. Egyik alaptípusa, ami több helyen is előfordul, a térhatású infografika, amely például egyes épületek, gépek belsejét mutatja be vagy éppen a Föld szerkezetét. Ezek az ábrák bár 2D-ak, mégis térhatást keltenek. Gyakran a magyarázó ábrák készülnek ilyen formában, de grafikonok, sőt térképek is lehetnek ilyenek. Igaz, vigyázni is kell velük, hiszen egy 3D grafikon nagyon mutatós lehet, de megnehezítheti az adatok precíz leolvasását, így mindig át kell gondolni, valóban jó-e ezt a formát választani.

Nem gyakran, de lehet találkozni olyan 3D grafikával is, mely zöld-piros szemüveggel nézve válik háromdimenzióssá. Ez amellett, hogy érdekes, nem túl praktikus, hiszen nehezen olvasható, és a térhatásnak itt általában nem sok funkciója van.

A számítógépek és az internet adta lehetőségek egyik felhasználója az interaktív infografika. Ezeknek a grafikáknak az az érdekessége, hogy a felhasználó választhat bizonyos lehetőségek közül, vagy önmaga adhat meg adatokat, és az infografika eszerint fog változni. Ezek a grafikák gyakran igen látványosan tudnak tendenciákat, folyamatokat, különbségeket vagy éppen hasonlóságokat bemutatni. (interaktív infografika a CO2-kibocsátásról: http://visualization.geblogs.com/visualization/co2/)

A mozgófilmről sem feledkezhetünk meg. Egyre népszerűbbek az animált grafikák, vagyis az ún. infovideók. Ezek elkészítési költségei persze jóval magasabbak, mint a klasszikus infografikáké, de igen szemléletesek. Többnyire kevesebb adatot adnak át, hiszen az idő korlátozott és egy snittre nem kerülhet túl sok információ, mivel a nézőnek értelmezni is kell azt. Mégis, a mozgás adta lehetőségek jól kihasználhatóak, főleg folyamatok magyarázására, mélységek, rétegek, részletek, de mennyiségek bemutatására is. (BBC infovideo a DNS-ről: http://vimeo.com/60747882 )

Egy jó infografika nem kell, hogy bonyolult legyen, elég hozzá egy jó ötlet, megfelelő alázat a háttéranyag felé.