III. Az infografika megjelenési helyének és jellegének kiválasztása

Annak összefoglalása, hol keresztezi egymást az információ és a célcsoport, milyen csatornákon a leghatékonyabb a kommunikáció. Vannak-e olyan szakmai konferenciák, fórumok, újságok, blogok vagy célcsoportot megcélzó nem szakmai, egyéb felületek, ahol találkozhatnak kutatással.

Előfordulhat például, hogy egy újságíró hallott a kutató eredményeiről, és most laikus olvasóinak szeretné bemutatni azokat egy havilapban. Ekkor teljesen más jellegű grafikára van szükség, mintha az interneten ismeretterjesztési céllal gyerekeket szólítana meg, nekik akár egyszerű interaktív játék is készülhet a kutatásból.

Az eredmény lehet statikus és lehet dinamikus. Az animáció használata összetettebb feladat, de jobban megragadhat a célcsoport fejében, főleg ha interaktív is, tehát a befogadó reakciójával (klikkelésével) halad tovább a „történet”.

Fontos, hogy az anyag adaptálható legyen a fontos médiumokra. Lehet, hogy ami először egy magazinban A4-es méretben jelenik meg, abból később a kompozíciót megbontva szükség lesz az ábrákra, grafikonokra külön-külön is, például több oldalas prezentáció készítéséhez is. Ha online felületre animált grafika készül, lehet, hogy az később statikus formában felkerül egy poszterre, például egy konferenciaszereplés esetén. Ha igen, akkor az alapgrafikát már úgy kell megtervezni, hogy mozgás nélkül, önmagában is értelmezhető legyen.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

A példamegbízásban

A példa infografika megjelenési helye és jellege:

A kutató egy – az állattenyésztők számára releváns – szakmai lapban jelentetheti meg kutatását, emellett egy befektetési csoportot célzó megkeresés során az ő eredményeit is becsatolják az elküldött csomagba. A másodlagos célcsoporthoz hasonló kontextusban kommunikálna, az infografikát feltenné saját weboldalára, illetve elküldené ismeretterjesztő blogok szerkesztőinek is. Mindezek miatt az egyszerűség kedvéért egy A4-es méretű oldalpár készül el.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII