V. A közölni szándékozott információ/kutatás kiválasztása, egyszerűsítése

(a témagazdával közösen)

A vizuális elemek és metaforák átgondolt használatával elérhető, hogy csak a lényeget mutassák be úgy, hogy az ne jelentsen megterhelést az olvasó számára, elősegítve a befogadást és az értelmezést. Fontos, hogy az elkészült infografika nyelvezete egyszerű és gyorsan értelmezhető legyen, felesleges terminológiák, a megértéshez nem feltétlenül szükséges bonyolult összefüggések nélkül. Segíthet, az a kérdés, hogy vajon értenék-e az infografikát a témában egyáltalán nem jártas, de alapvetően érdeklődő diákok? Figyelni kell arra is, hogy csak hiteles forrásból származó adatot használjanak fel.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

A példamegbízásban

A témában megjelent publikáció jó kiindulási alap (forrás: A foltos kültakaró előnye, Természettudományi Közlöny 143. évf. 6. füzet), ennek esszenciájából vonhatók le a legfontosabb következtetések. A forrás hiteles (a témagazda/megbízó munkája) és a kutatási adatok is relevánsak, a témában frissebb méréseket eddig más nem végzett. Fel kell vázolni, hogy honnan hová szeretnének eljutni, mi az alapprobléma, s melyik az a legfontosabb eredmény, aminek gyors megértéséhez az infografika elemeit használják fel. A grafikát ebben az esetben magyarul készítik el.

 1. Probléma

  Bögölyök támadásának következményei teheneknél:

  • a vérszívók súlyos betegségek kórokozóit terjeszthetik;

  • a tehenek kevesebbet legelnek a nap folyamán;

  • testtömeg csökkenés;

  • tejtermelés csökkenés.

 2. Felvetés/Kísérlet

  Hogyan befolyásolja az emlősök kültakarója azok bögölyvonzó képességét, illetve az állatok egészségét és tejtermelő képességét?

 3. Eredmény

  Minél világosabb és foltosabb egy emlős kültakarója, annál kevésbé vonzó a vérszívó böglyök számára.

 4. Megoldás

  Javasolható, hogy az állattenyésztés során vegyék figyelembe a kültakaró mintázatának a parazitavonzó képességre kifejtett hatását is, mert így javul az állat közérzete, illetve nő a tejtermelő képessége.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII