XI. Az infografika véglegesítése, publikálás, visszacsatolás követése

Véglegesítés, nyomdai előkészítés

A vázlat, illetve master layout elfogadása után a grafikus előkészíti a megfelelő méretű végleges verziót, elkészítteti a színhelyes proofot, amin ellenőrzi a végleges színeket. Ezt a megrendelő is elfogadja, aláírja. Ezután a méretmutációk listája alapján a nyomda számára a legjobb felbontásban, internetre általában ennél kisebb méretben szerkeszti meg az anyagot.

Publikálás

Ha elkészült a grafika, akkor a megrendelő jóváhagyása után már közzé lehet tenni azt az előzetesen megbeszélt kommunikációs terv alapján. A tudománykommunikációs szakember által összeállított tervben szerepelnie kell a konkrét csatornáknak, platformoknak és az időzítésnek is. Előny, sőt elvárt, hogy a megrendelő saját honlapján is elhelyezze a kutatást, illetve saját kommunikációs csatornáin is népszerűsítse azt.

Visszacsatolás követése, utóélet

Fontos, hogy a publikált tartalmak minél inkább megoszthatók legyenek (pl. Like-gomb, e-mailként való továbbíthatóság, beágyazhatóság stb.). A publikálást követően például a Google Analytics fiókkal naprakészen nyomon követhető a megtekintések jellege, gyakorisága, száma, de egyszerű kulcsszavas kereséssel is listázhatók a reakciók. A kutatás további prezentálását is megkönnyíti az elkészült infografika, lehetséges, hogy a kutató annak egyes elemeit kivetítve használja majd szakmai előadásaiban. Az infografikából jó alap lehet. A grafikus egy új megbízás keretében átalakíthatja új célcsoport számára például gyerekeknek iskolai oktatáshoz, vagy animálva, Youtube-feltöltéshez.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

A példamegbízásban

Íme az elkészült példainfografika (72. ábra) . Így lett kerek egész a lépésről lépésre bemutatott elemekből, formákból, betűtípusokból és színekből.

72. ábra. Az elkészült példainfografika

A nyomda által megadott formátumban véglegesített kész infografikát a kapcsolattartó tudománykommunikációs szakember elküldte az állattenyésztők számára releváns szakmai lapnak és jpg-ben a befektetési csoportot megkereső anyagát összeállító illetékesnek. Ezzel egy időben a kutató az infografikát feltetette saját weboldalára, illetve továbbította bejáratott szakmai fórumaira, listáira, valamint ismeretterjesztő blogok szerkesztői részére.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

A jegyzet e gyakorlati részében fázisonként, alapos részletességgel épült fel az infografika, hogy minél érthetőbb legyen hogyan lesz a vizualitás eszközei segítségével egy adathalmazból tömören, könnyen felfogható információ. Ennek a feladatnak persze számtalan megoldása lehet, ez csak az egyik. Ennek szemléltetésére készült egy másik, a grafikusnak több játékteret és fantáziát engedő verzió is (73. ábra) .

73. ábra. A példainfografika szabadabb verziója