9. fejezet - A prezentációról

Tartalom

Mi a prezentáció?
A prezentáció mint vizuális kiegészítő anyag
Prezentációkészítő programok
A prezentáció felépítése
A lineáris felépítésű prezentáció – a PowerPoint és az InDesign
Egy másik szerkezet – a Prezi
Szerkesztés a Preziben
Tipográfia a prezentációkban
A prezentáció funkciói
Szemléltetés
Szereplés konferenciakötetben
Tananyag
Prezentációkészítő programok
Irodalom

(BUBIK VERONIKA)

Mi a prezentáció?

Leggyakrabban azt a háttéranyagot nevezzük prezentációnak, amelyet az előadásunk alatt kivetítünk. Ebben a fejezetben ezekről a prezentációkról beszélünk. Mielőtt azonban belekezdünk, meg kell említeni, hogy a szó nem csak ezt jelenti.

Magának a szónak az a jelentése, hogy „bemutató”. Tehát a prezentáció egy esemény is lehet, ahol bemutatnak valamit, például egy új terméket. A bemutató tárgya tulajdonképpen bármi lehet. Az ilyen előadásban a szemléltetés játszik főszerepet, azonban nem illusztrációként, kiegészítésként, hanem szerves részként. A prezentáció komplett mutatvány, amelyben az előadó szerepe, a bemutatott vizuális és egyéb kiegészítő anyag egy koreográfiába van építve.

Az üzleti szférában a prezentáció mindennapos dolog. Közvetett anyagi vonzata van egy-egy ilyen eseménynek. A prezentáció gyakran a reklámkampány része. Pontosan kiszámolják, mennyi pénzt lehet belefektetni és mennyi hasznot fog hozni. Jól tudják, hogy a kommunikációnak mennyire célzottnak és pontosnak kell lennie ahhoz, hogy meghozza a tervezett hasznot. Ezért az üzleti kommunikációt az esetek túlnyomó részében profikra bízzák. Kommunikációs szakemberek találják ki, és grafikusok, designerek tervezik a látványt hozzá.

A tudományos közegben is tartanak prezentációkat, például konferenciákon. A kutatók mögött azonban általában nem áll olyan apparátus, mint Al Gore mögött (lásd A jó előadás – Steve Jobs és Al Gore alcímnél ebben a fejezetben), hogy mondanivalójukat igazán látványos előadássá fejlesszék. Leggyakrabban a kutató saját maga találja ki az előadásának minden részletét, ő készíti el a vizuális hátteret is hozzá, többnyire tanácsokkal sem segíti senki.

Amikor különösebb előtanulmányok nélkül hozzákezdünk egy ilyen vizuális anyag összeállításához, nagyon fontos, hogy soha ne tévesszük szem elől azt, ami a legfontosabb, hogy a főszerep mindig az előadóé, a mondanivalóé, a közönségé és nem a vetített háttéranyagé. Vagyis, amikor készülünk, nem csak egy „prezentációt” kell összeraknunk, hanem a teljes előadásra kell fölkészülnünk. Ennek megfelelően kell kialakítani a koreográfiát és elkészíteni a vizuális anyagot. A vizuális háttér segíti az előadót abban, hogy mondanivalóját színesebben, hatásosabban tudja előadni, hogy a közönség még jobban átélje, sőt lehetőleg élvezze az előadást. De ez a háttéranyag sohasem lehet főszereplő. Nem fogja helyettünk előadni a mondandónkat, az előadás súlyát, felelősségét sem veszi le a vállunkról. Bármilyen műfajú előadásról volt szó valaha, mindig az előadó, a mondanivaló és a közönség számított akkor is, amikor a prezentáció még nem is létezett, vagy nem így hívták. Ma is ebből kell kiindulni.

A jó előadás – Steve Jobs és Al Gore

Nézzük meg egy igazi profinak, Steve Jobsnak a prezentációit!

1. videó. Steve Jobs iPhone prezentációja 2007-ben

http://www.youtube.com/watch?v=c_m2F_ph_uU

;

2. videó. Steve Jobs iPad prezentációja 2010-ben – 1. rész

http://www.youtube.com/watch?v=OBhYxj2SvRI

Könnyed természetességgel beszél és a kimondott kulcsszavak mintegy varázsütésre, éppen elhangzásukkal egyidőben jelennek meg a vetítővásznon, vagy mondanivalója nyomán animálódnak a képek, csoportba rendeződnek vagy széthullanak, megerősítve és vizualizálva a kimondott szavak jelentését. Kezében van a távirányító, amellyel a képeket irányítja, de úgy csinálja, mintha oda sem figyelne rá. Ez koreográfia. Erre olyan pontosan föl kell készülni, ahogyan egy színésznek a szerepére.

Steve Jobs prezentációi legendásak voltak. Nem lehet őt mindenben utánozni, mert sok személyes vonás is volt abban, ahogyan előadott. De ami mégis megfogható, hogy a prezentáció előadásként is kompozíció. Steve Jobs előadásai tartalmilag, ritmusukban, dramaturgiájukban is nagyon jól voltak fölépítve és vizuálisan is hatásosan voltak alátámasztva. Ő maga pedig személyes és tanult tulajdonságokkal felruházott kiemelkedően jó előadó volt. Az ő prezentációjának a témája egy-egy új termék volt, amelynek a bemutatását a közönség már nagyon várta. Az előadó erre a várakozásra is épített.

Hasonlóan jó, de teljesen más témájú prezentációkat tartalmaz Al Gore filmje az An Inconvenient truth (Kellemetlen igazság)

A film – más tartalmi részek mellett – Al Gore több helyszínen megtartott prezentációiból van összevágva. Al Gore – ahogyan Steve Jobs is –, rendkívül fölkészült volt. Nemcsak a témát illetően, amelyről beszélt, hanem a koreográfiát illetően is. Az előadás minden részletre kiterjedően volt előkészítve, mégis megmaradt benne az improvizáció lehetősége is.

Nézzünk bele a filmbe most úgy, hogy a prezentációs technikára figyelünk!

A film részletei a Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth) című dvd-ről valók.

Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth). Rendezte: Davis Guggenheim. Producer: Laurie David, Lawrence Bender és Scott Z. Burns. Paramount Classics, 2006. Forgalmazza: Select’ 86 Kft., Budapest.

Az előadásból nem hiányzik a humor sem, már a bemutatkozásába is humort szőtt az előadó. Az előadás végig hat az érzelmekre és esztétikai hatásokra is épít. Anekdotákkal teszi személyesebbé a kapcsolatát a közönséggel.

Miközben megnézzük a filmrészleteket, figyeljük meg, hogyan használták a fotókat, a filmbejátszásokat, a grafikonokat, az infografikus elemeket, az animációt! Figyeljük meg, hogyan működnek a feliratok!

Végig az előadó marad a főszereplő, aki érzékeny a közönségére. Olyan hatáselem is van benne, amely meglepetésszerű, meghökkenti a közönséget. Természetesen ez egy film, amelyben a prezentációk legjobb részei vannak összerakva. Ha voltak is hibák, azokat kivágták.