Prezentációkészítő programok

Vannak desktop és online prezentációkészítő programok. A desktop programok előnye, hogy nem kell hozzájuk internetelérés. Viszont föl kell telepíteni a számítógépre, az elkészült fájlokat magunkkal kell vinnünk, és csak olyan számítógépen szerkeszthetjük tovább, ahol szintén föl vannak telepítve ugyanazok a programok. Ráadásul egy programnak több verziója is szokott lenni, így kompatibilitási problémák is fölléphetnek. Gondot okozhatnak még a betűk is, hiszen csak az a betűtípus működhet minden gépen, amelyik minden gépre föl van telepítve. Ha például ragaszkodunk egy általunk külön megvásárolt betűtípushoz, azt is magunkkal kell vinnünk és minden olyan gépre föltennünk, amelyen dolgozunk. A desktop programok általában nem ingyenesek. Kivételek ez alól például az OpenOffice/Impress vagy a LibreOffice/Impress, amelyek szabad forrású prezentációkészítő programok, de nem túl széles körben használják. A legelterjedtebb – szinte nincs ember, aki ne ismerné – a Microsoft PowerPoint. Hasonló az Apple Keynote is. Az Apple-programokra jellemzően ennek a programnak jobb az ergonómiája, mint a PowerPointnak. Ez azt jelenti, hogy a kezdő felhasználó könnyebben megtalálja a kezelőfelületen a szükséges eszközöket, annak megfelelően, hogy éppen mit csinál. Vagyis jól „kézreáll” az eszköz. A Keynote a PowerPointhoz képest egyelőre kevésbé elterjedt.

Az online programok előnye, hogy nem kell a fájlokat magunkkal hordani, hanem azokat bárhonnan elérhetjük, ahol internet van. Nem csak a fájlokat nem kell vinnünk, de programokat sem kell telepítenünk. Ilyen online prezentációkészítő program például a Google Drive prezentációkészítő alkalmazása és a Prezi. Az online programok előnye emellett még a megoszthatóság (1-2. ábra). A kész munkát azonnal megoszthatjuk bárkivel az interneten keresztül, sőt arra is van lehetőség, hogy egy prezentációt egyszerre több személy is szerkeszthessen (3. ábra). Bár ez sok nehézséget is fölvethet, azonban, ha a résztvevők képesek jól beosztani a feladatokat, akkor jól működhet és hasznos lehet.

1–2. ábra. A megosztás lehetőségei a Preziben

http://prezi.com/

Az 1. ábrán a prezentáció szerkesztése közben elérhető megosztási lehetőségeket látjuk, a 2. ábrán pedig azt, amikor a Your prezis ablakban kiválasztottuk a megosztani kívánt prezentációt.

3. ábra. Megosztás a szerkesztés engedélyezésével a Google Drive prezentációkészítő programjában

https://docs.google.com/presentation/d/15cEN0ci7RCg4k0SYFEzCr8rhfpIVvUyzUuY8jVZCL7g/edit?hl=en#slide=id.p

Az itt felsoroltakon kívül még sok más prezentációkészítő program is létezik. Az interneten bőséges információt lehet találni a legkülönfélébb prezentációkészítő programokról. Az előbb fölsoroltak a legismertebbek, ezeket használják a legtöbben. Közülük kettőt választottunk ki, amelyekről részletesebben is beszélünk a továbbiakban. Az egyik a Microsoft PowerPoint, a másik a főként online használható Prezi.

A harmadik program, amelyet megemlítünk, az Adobe InDesign. Ez nem prezentációkészítő, hanem professzionális kiadványtervező program. Az InDesign program is több oldallal tud dolgozni, és ezeknek a lapoknak prezentáció funkciót is adhatunk.