A prezentáció felépítése

A prezentációk helyettesítik a diasorozatokat és az írásvetítők fóliáit. A klasszikus prezentációkészítő programokban a diasorozatok vetítésének mintájára készíthetők a prezentációk. A prezentáció oldalait most is diának (slide) nevezik. A diasorozatok szerkezete lineáris. Egyik dia után jön a következő, szépen sorban a végéig. PowerPoint-ban alapvetően így építhetjük föl a prezentációnkat. InDesignban is ez a szerkezet az, amelyből kiindulunk.

A Prezi azonban teljesen más szerkezetet ad a prezentációnak. Tulajdonképpen itt is diáról diára haladunk a vetítéskor, de nem rögzített méretű diákkal dolgozunk (bár, ha akarjuk, ezt is megtehetjük a Preziben), hanem a diák keretét a munkánk tetszőleges pontján mi magunk határozhatjuk meg. Természetesen a kivetített képernyőméret végül mégis azonos méretű keretet ad az egyes nézeteknek, amit feltétlenül figyelembe kell venni. A Prezi nagyításos módszerrel működik (zoom). Mindig ránagyít az általunk kijelölt keretre, és azt tekinti egy diának.

Ha ismét visszagondolunk Steve Jobs, vagy Al Gore itt bemutatott prezentációira, nem mindenhol elkülönülő diákat látunk, hanem folyamatok is vannak, mint egy filmen. A gondolatok között nem vehetők ki éles határok, nincs vagy nem hangsúlyos a lapozás. Állandóan mozgásban lévő képek követik a gondolatok mozgását, és a beszéd követi a képeket. Az előadó valamelyest szabályozhatja a ritmust, a sebességet, a kezében van a távirányító, de vannak olyan előre kialakított folyamatok, amelyeket nem szakíthat meg. Tartania kell magát a koreográfiához, de kifinomult lehetőségei vannak az improvizálásra.

Minél jobban összeépítjük az előadásunkat a vizuális háttérrel, vagyis minél pontosabb koreográfiát készítünk, annál pontosabban kiszámíthatjuk bemutatónk hatását.

A prezentációkészítést azzal kezdjük, hogy előadásunkról forgatókönyvet készítünk. Tervezzük meg a teljes előadást, gondoljuk végig és rögzítsük mikor mit mondunk, húzzuk alá a lényeget, keressük meg a kulcsgondolatokat, és ehhez építsük föl a vizuális hátteret! Különösen fontos ezeket előre átgondolnunk, amikor olyan programmal akarunk dolgozni, amelyik slideokból vagyis általában azonos méretű felületek (lapok) sorozatából építi föl a prezentációt.