Egy másik szerkezet – a Prezi

A Preziben egyszerre is láthatjuk a teljes tartalmat, nemcsak diánként. Így több szinten vizualizálhatjuk a mondanivalót, láthatóvá tehetjük a gondolatmenet szerkezetét is, majd aztán belemehetünk a részletekbe, a zoomolás technikájával. Az eszköz visszahat a gondolkodásra is. Más módszereket alkalmazhatunk a prezentációnk kitalálásához, megszerkesztéséhez (19. ábra) .

19. ábra. A Prezi nyitó oldala

http://prezi.com/

Sokan idegenkednek tőle, mert megszokták a PowerPointot, és itt egy teljesen más platformon találják magukat. Ettől elveszítik biztonságérzetüket. Viszont könnyű megismerni. Sok oktatóvideó van fönn a honlapon, rövidek és jól érthetőek, bár angol nyelvűek (20–21. ábra) .

20–21. ábra. A Prezi oktatóvideókat tartalmazó oldala, bejelentkezés előtt és bejelentkezés után

http://prezi.com/support/

A programot állandóan fejlesztik. Várják a visszajelzéseket, kritikákat, amelyeket fölhasználnak a program tökéletesítéséhez.

A Prezinek jó az ergonómiája, felhasználóbarát. Az eszközök könnyen megtalálhatók, könnyen hozzáférhetők. Gyorsan meg lehet érteni, hogy melyik mire való, még annak is, aki nem nézi meg a videókat. Új felhasználónak különféle információk jönnek elő felugró ablakokban, hogy segítsék a tájékozódást. Az új funkciókról is ilyen felugró üzenetek tájékoztatják a felhasználót.

A nagyításos technikával egy új dimenzió is megnyílik. Nagyon nagy mértékű nagyításra is van lehetőség. Előfordulhat, hogy az objektum szinte láthatatlan az egyik nézetben, akár az egyik o betűnk közepében is elfér, ha pedig ránagyítunk, újabb részletes képek tárulnak föl.

Gondolkodás közben kialakul a teljes prezentáció szerkezete. Ezt a szerkezetet is meg lehet mutatni. Mindez tulajdonképpen játék (22–23. ábra).

22. ábra. Egy téma, és a részeinek a képe

23. ábra. Az egész után jöhetnek a részletek

Az első rész egy dián. Utána még ebbe is belenagyíthatunk, hogy jobban megnézhessük a képet és jobban láthassuk a szöveget.

Az elkészült preziket le is lehet tölteni, a program kis csomagot készít, amelyben minden benne van, ami szükséges a Prezi lejátszásához, internetkapcsolat nélkül is. Le lehet tölteni a kész prezit pdf-változatban is, amely egyszerű lineáris prezentációt eredményez. Ebben nincs benne az a dinamikus mozgás, amit a zoomolás eredményez, amikor az egyik dia után a következőre fókuszálunk, és ami a Prezi sajátossága.

A programnak létezik desktop változata is, de erre itt most nem térünk ki.