Szerkesztés a Preziben

Ha megnyitjuk a programot és hozzákezdünk a prezentáció szerkesztéséhez, akkor először a Prezi is felajánl stílusokat (Themes), amelyek közül választhatunk, vagy elindulhatunk egy üres lappal. Ahogy az előzőekben arról már volt szó, a sablonok használata sok problémát vet föl, és a Preziben sincs ez másképpen, ha lehet kerüljük el őket. Lehetőség van saját beállítások alkalmazására is (24–25. ábra) .

24. ábra. A Prezi sablonválasztó ablaka

Automatikusan megnyílik, amikor új prezentációt akarunk létrehozni.

25. ábra. A Prezi szerkesztőfelülete

Az Insert menüben láthatjuk, mennyi mindent be tudunk hívni a felületre.

Amikor a szerkesztéshez kezdünk, egy minden irányban végtelen felületen találjuk magunkat. Behívhatunk képeket, szövegeket, különféle fájlokat. Teljes PowerPoint-prezentációkat is be lehet hívni vagy több oldalas pdf-et is. URL-cím megadásával is meg lehet jeleníteni tartalmakat; hangot, mozgóképet is le lehet játszani.

Érdemes minden olyan tartalmat behívni a készülő prezentációnkba, amelyet használni szándékozunk. Legyenek ott a képek, a szövegek. Minden bekerül egyszerre, egy felületre. Ez a felület olyan, mint egy nagy asztal. Amit behívtunk, rögtön szétpakolhatjuk kisebb-nagyobb csoportokba, és a csoportokat is rendezgethetjük, közelebb-távolabb egymástól, aszerint, hogy mi tartozik össze és mit kell elkülöníteni.

Ebben az általános kompozíciós elvekre támaszkodhatunk. Itt belülről építkezünk, az információcsoportok, a közöttük lévő kapcsolatok oldaláról. Nincs előre meghatározott kerete a kompozíciónknak, amelyhez igazodnunk kellene, de a kivetített kép arányaival mindenképpen számoljunk!

Ha fontosnak vagy szépnek tartjuk, akkor a prezentáció szerkezetét is tudatosan alakíthatjuk látvánnyá. Amikor úgy látjuk, hogy egy-egy dia tartalma összeállt, tehetünk rá egy keretet, amelyet a program látványnak tekint, és amikor odaér hozzá a vetítéskor, úgy nagyít rá, hogy minden benne legyen a képben. Ha az általunk megadott keret nem olyan alakú, mint a vetítővászon, akkor valamelyik irányból még hozzávesz az asztal felületéből a látványhoz, hogy kitöltse az adott vetítőfelületet. A Preziben a komponáláshoz hozzátartozik, hogy erre is számítanunk kell. A különböző diának szánt csoportokat olyan távolságra kell helyeznünk egymástól, hogy véletlenül se lógjanak bele egy másik dia vetítésekor a képbe. Ha mégis belóg valami, akkor úgy rendezzük, hogy az éppen vetített képnek is értelmes része legyen az, ami csak belóg máshonnan (26-27. ábra). Ez a megoldás nagyon izgalmas kompozíciókat eredményezhet, és a közönség kíváncsiságát is fölkeltheti. Ezt a játékot viszont nem biztos, hogy mindenkinek elsőre sikerül jól megoldani, ezért kísérletezzük ki a látványt, mielőtt közönség előtt levetítjük.

26-27. ábra. Két dia Udvardy Melinda: Betű anatómia című munkájából (MOME)

Az első dián három, körülbelül azonos méretű képet látunk, de a harmadikról nem tudjuk eldönteni, mi lehet. A másik dián a pár lépéssel későbbi képet látjuk. Ekkor megtudjuk, hogy mi volt a belógó részlet.

1. prezentáció. Udvardy Melinda: Betű anatómia

/link(zip)

A keretek elhelyezése után kijelölhetjük a diák sorrendjét, és ezzel készen is vagyunk, kezdhetjük a vetítést.

Ahogy már említettük, nagyon nagy mértékű nagyításra is képes a Prezi. Ez lehetővé teszi, hogy egy dia után annak egy egészen kis részlete legyen a következő dia. Az, hogy a program mindig megkeresi a következő diát és ránagyít, dinamikus mozgást eredményez. Minél távolabb vannak egymástól az egymás után következő diák, annál látványosabb a mozgás. A program érzékeli azt is, hogy a kereteknek hol van a teteje és úgy fordul, hogy mindig a keret fölső oldala kerüljön fölülre. Így a képzeletbeli kamera az elforgatott képre rá is fordul. Elképzelhető olyan helyzet, amelyben a jól kitalált mozgás és az a felvillanó látvány, amely a mozgás közben láthatóvá válik szintén értelmet nyer. Ehhez jó ötletek kellenek, és némi rutin, hogy megérezzük, az ötlet valóban működni fog-e látványként. Ahogy PowerPointban mértékletesnek kell lenni az effektek használatával, úgy itt a Preziben a mozgást sem szabad öncélúan túlzásba vinni. A Preziben is van lehetőség egyszerű animációkra egy-egy dián belül.

A komponálás – mindent összevetve – nehezebb a Preziben, mint a hagyományos prezentációkészítő programokban, mert minden változhat, diáról diára.