10. fejezet - Internet, animáció, interaktivitás

Tartalom

A design fontossága
A világ az internettel
Tömegkommunikáció és manipuláció
DOTKOM
PLAY
USER
A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ
BIG DATA
Az adatvizualizáció jelentősége az interneten
VISZONYÍTÁS
Interaktivitás, animáció

(Hegyi Béla)

A design fontossága

Ki a dizájner? A divattervező, a formatervező vagy az építész? Esetleg a grafikus? Ha megkérdeznék tőlem, mi a jó design, akkor a rövid válaszom az lenne, hogy az, amiben minden benne van. Benne van a divat, a szakmai tudás, az igények pontos ismerete és még valami plusz. Talán művészet.

A jó design tudatos tervezés eredménye. Ez a tudatosság alapos szakmai tudást és széleskörű tájékozottságot feltételez a történelem, a szociológia és a technológia terén.

Minden kornak megvolt a maga designja. A jövő designját akkor tudjuk megteremteni, ha ismerjük az éppen ható trendeket, és akkor érthetjük meg igazán a trendeket, ha ismerjük azt az utat, azokat az okokat, amelyek a kortárs designhoz vezettek. Minél jobban értjük a történelem során a világban lezajlott és a korunkban zajló folyamatokat és azoknak az okait, annál jobban megérthetjük a technológiai változásokat és a megszülető formák üzenetét.

Egy kerekasztal-beszélgetésen megkérdezték tőlem, hogy mi a design. Sokan használják, sokféleképpen ezt a kifejezést, de pontosan definiálni nehezebb. Az én definícióm szerint: a funkció tökéletes összhangja a formával, az esztétika és az ergonómia figyelembevételével. Ha ezt a definíciót vesszük alapul, akkor az infografika (lásd az Infografikáról című fejezetben) maga a design. Persze csak a jó infografika! Mert, ha képesek vagyunk értelmezni a megjelenített adatokat, az azt jelenti, hogy a grafika jól funkcionál. Ha esztétikus is a látvány, és a környezetétől nem idegen, korszerű és trendi, akkor minden tekintetben jó designról van szó. Amikor valamire azt mondjuk, hogy designos, akkor sokkal inkább az esztétikai hatásra és a divatnak való megfelelésre koncentrálunk. Sok régi tárgyra, plakátra nem mondanánk, hogy „designos”, mert már kimentek a divatból, és azért sem, mert maga a kifejezés is mostani, nem illik rá a régi dolgokra. De egy régi tárgyon is egyértelműen látszik a jó design. Ha akkor és ott megfelelt a funkció, a korabeli esztétikai elvárások és az akkori divat követelményeinek. Vagyis a jó design időtálló. Ha érezzük is, hogy a divat más irányba fordult, túlhaladt egy tárgyon, a vele szemben támasztott funkcionális, esztétikai és korszerűségi követelményeknek való megfelelés mindig érzékelhető marad.

A design speciális területe az internet, ahol olyan elvárásoknak kell hogy megfeleljen a tervező, amelyek azelőtt ismeretlenek voltak.