A világ az internettel

Manapság sokan félnek a digitális világtól. Aggódnak a mai Z generációs fiatalok szokásai miatt. Riasztóan hat, hogy az emberi kapcsolatok átalakulhatnak, vagy az, hogy eltűnhetnek a könyvek. A változások – amelyeket a digitális környezet hozott magával – gyorsabban lettek az életünk részévé, mint ahogyan felkészülhettünk volna rá. Napjainkig az internet volt az az okozat, amely megoldás lett sokmindenre. Korunk szociális hálózatainak köszönhetően mostanában viszont okozatból okká vált. Emiatt kell változnia az oktatásnak, a munkahelyeknek, az orvoslásnak, a tudománynak. Változik a szórakozás, de még a sport is. Ezek a változások nem feltétlenül rosszak, hiszen rengeteg új lehetőséget is kínálnak.

Ezért fontos, hogy megértsük azokat a tényezőket, amelyek az aggodalmat okozzák. Ha megértettük az okokat, átlátjuk az összefüggéseket, olyan világot tudunk tervezni, amelyben lehetőségekként kínálkoznak azok a dolgok, amelyek most esetleg aggasztanak minket. A designnak tehát helye és feladata van az interneten is.

Az internet hatására megváltozott társadalom most kezdte el megélni a Kuhni paradigmaváltás második szakaszát. Thomas Kuhn azt állította, hogy a tudomány nem az ismeretek lineáris megszerzésével fejlődik, hanem időszakosan, úgynevezett „paradigmaváltásokkal” halad előre. Egyetértek vele, de ezeket a folyamatokat én nemlineáris algoritmusokhoz hasonlítanám inkább. Azaz, a végeredmény hatásának irányára előre számíthatunk, de az odáig vezető utat csak lépésről lépésre ismerjük meg.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Thomas_Kuhn

http://hps.elte.hu/~kutrovatz/tudfil/kuhn.pdf

Az internet okozta változások éppen most történnek, velünk történnek és írják a történelmet, amelynek részesei vagyunk. Értenünk kell, mi történik körülöttünk, és látnunk kell mekkora jelentősége lesz a jövőre nézve. Ezeknek a változásoknak kapcsán, dizájnerekként más dolgokról is kell hogy beszéljünk, nem csak az interneten megjelenő adatvizualizációról, kommunikációról vagy prezentációról. A grafika is – sok más egyéb, embereket kiszolgáló alkotói tevékenység mellett – mindig megpróbált néhány lépéssel az emberi igények előtt járni.